Op bezoek in Keniaaaaaaa

Op bezoek in Busia

In het voorjaar van 2012 zijn we in Kenia voor een bezoek aan de producenten die de bodaboda fietskussens voor ons maken. We spreken onder andere over de oorsprong van de bodaboda als fietstaxi en krijgen te horen dat we vooral een bezoek aan Busia moeten brengen. Een klein maar levendig grensplaatsje, waar de bodaboda volgens de overlevering aan z’n opmars is begonnen.
Felix, onze kwaliteitscontroleur in Kenia komt uit dit gebied en we besluiten een bezoek te brengen aan z’n familiehuis dat in Busia ligt. De tocht er naar toe, drie uur per bus vanuit Kisumu, biedt uitzicht op plattelandsgezichten, kleine akkertjes met mais, te midden van rotsachtige heuvels. Veel van de bijzondere rotsformaties hebben een eigen ontstaanslegende, die veel verteld over de geschiedenis van dit gebied. Vaak ook schittert het altijd aanwezige Victoriameer in de verte in de zon.
We worden zoals gewoonlijk zeer gastvrij onthaald met een speciaal voor ons klaargemaakt feestmaal. De volgende dag gaan we op zoek naar bodaboda bestuurders. Dat is niet moeilijk hier, het stikt ervan en ze staan op elk strategisch punt in de stad en omstreken. Een bodaboda bestuurder met iemand achterop die boodschappen heeft gedaan, of twee kinderen die naar school moeten , het is hier een alledaags tafereel.

Op de bodaboda naar het werk
Achterop de bodaboda naar het werk.
bodaboda bestuurders wachtend om iemand achterop hun bagagedrager te vervoeren
Wachten op klandizie hoort bij het leven als bodaboda bestuurder.