Aan de grensaaaaaa

Felix raadt ons aan om naar het gebied rond de grensovergang te gaan, volgens hem werken daar een aantal bestuurders die al jaren in het vak zitten. Eenmaal daar aangekomen trekken we meer dan voldoende aandacht. Nadat de lokale politie ambtenaar een knikje geeft dat het goed is, staat er al gauw een groepje bestuurders met hun bodaboda’s geinteresseerd om ons heen. Met Felix als tolk leggen we uit dat we ze graag willen interviewen omdat we nieuwsgierig zijn naar hun verhaal.
Zo gezegd zo gedaan. Twee afgetraind uitziende mannen voeren het woord, aangevuld door anderen als die vinden dat er meer te vertellen is.
Ze lopen allebei tegen de 50 en doen dit werk nog steeds elke dag, al 25 jaar lang! Het stelt ze in staat hun gezinnen te onderhouden .
We vragen ze hoe het is om bodaboda bestuurder te zijn:
“Er zijn drukkere periodes en rustige tijden. Voor ons is de oogsttijd de beste tijd van het jaar. Dan komt iedereen aan met zware zakken mais, en fietsen we de hele dag over de grens heen en weer. Als je ziek bent, is het echter zwaar werk, niet fietsen betekent dat je niets verdient.”
Ze geven ook allemaal aan dat het belangrijk is om een eigen fiets te hebben.
“Met een eigen fiets is alles wat je verdient voor jezelf. Als je een fiets moet lenen, verdien je minder en op slechte dagen kun je zelfs verlies maken.”
We vragen ze of het fijn is om zoveel buiten te werken en lichaamsbeweging te krijgen. Dat lijkt ons namelijk een groot voordeel van dit beroep. Daar moeten ze allemaal om lachen. Buiten werken wordt hier niet gezien als een luxe. En overdag is het bloedheet in de zon. Een beetje dik zijn wordt hier nog steeds als gezond gezien en aan lichaamsbeweging is hier echt geen gebrek. Toch vinden we dat deze mannen erg allemaal topfit uitzien. Hun gezichten zijn getekend door weer, wind en zon.

Op onze vraag wat het zwaarste is dat ze ooit vervoerd hebben wordt er enthousiast geroepen: “Twee zakken mais van 90 kilo!”. “Drie personen tegelijk!”, “ Een man die zo dik was dat z’n buik over het zadel hing!”. We bedanken ze en maken een foto van de hele groep. Ze hebben allemaal roze overhemden aan, dat is hun groepstenue, zo kan iedereen zien dat ze van dit gebied zijn en dat ze geregistreerde bestuurders zijn. Een bijzondere ontmoeting!

boda-bestuurders-busia
De BodaBoda bestuurders van Busia